Att hantera ångest är en utmaning som många människor kämpar med dagligen. För att minska ångesten är det vanligt att vända sig till olika metoder, från avslappningstekniker till undvikande av svåra situationer. Men det finns flera missförstånd och fallgropar inom ångesthantering som, trots goda intentioner, kan göra ångesten värre på lång sikt. Genom att känna till dessa vanliga fallgropar kan du bättre förstå vad som faktiskt hjälper och vad som riskerar att förvärra problemen.
Överanvändning av avslappningstekniker kan leda till beroende
Många tror att avslappningstekniker som andningsövningar och mindfulness är universallösningar för ångest. Och även om dessa tekniker kan ge snabb lindring är de inte alltid lösningen på längre sikt.
Forskning inom ångesthantering visar att "safety behaviors" (trygghetsbeteenden) kan förvärra ångest på lång sikt. När en person till exempel använder en specifik avslappningsteknik som andningsövningar varje gång ångest uppstår, kan det skapa ett beroende av denna teknik för att "stå ut" i ångestfyllda situationer. Resultatet blir att individen känner sig ännu mer beroende av tekniken, eftersom han eller hon inte lär sig att tolerera ångesten utan "hjälpmedel" och förstärkning av ångest. Inom KBT lyfter MAN fram vikten av att exponera sig för ångestfyllda situationer utan att använda undvikande beteenden. Om avslappningstekniker blir en metod för att undvika att verkligen känna och hantera ångesten kan det öka ångesten på lång sikt. Forskning visar att individer som lär sig möta ångest utan att använda säkerhetsstrategier ofta upplever större långsiktig förbättring .
Undvikande: En kortsiktig lindring som långsiktigt förstärker ångesten
Undvikande beteenden är en av de vanligaste fallgroparna inom ångesthantering. Många tror att genom att hålla sig borta från situationer som triggar ångest, så minskar de risken för att ångesten ska växa. Men verkligheten är ofta motsatt. Genom att undvika ångestframkallande situationer signalerar man till hjärnan att dessa situationer verkligen är farliga, vilket på lång sikt förstärker ångestreaktionen. Detta kan skapa en ond cirkel där fler och fler situationer upplevs som hotfulla.
Att förlita sig för mycket på logik och rationalisering
Ett vanligt sätt att försöka hantera ångest är att analysera och tänka logiskt kring sina rädslor. Även om logik ibland kan vara hjälpsamt, är ångest sällan logiskt driven. För mycket rationalisering kan snarare fastna i en loop av grubblande och försök att "tänka sig ur" ångesten, vilket i sig ökar stressen och kan ge en falsk känsla av kontroll. Denna typ av överanalysering gör det svårt att släppa tankar och känslor, och kan förstärka ångesten snarare än att minska den.
Att tro att känslor av ångest alltid måste undvikas
En annan vanlig missuppfattning är att ångest är något som alltid måste undvikas till varje pris. Många ser ångest som ett tecken på svaghet eller ett problem som måste lösas. Men ångest är en naturlig känsla och har en funktion – att varna oss för potentiella hot. Genom att försöka fly från eller undertrycka alla känslor av ångest riskerar man att skapa en förstärkt känslighet för själva ångesten. Denna "rädsla för ångest" kan ofta vara mer problematisk än ångesten i sig och gör att vi upplever intensiva ångestreaktioner även i situationer som normalt inte skulle trigga en sådan stark reaktion.
Att använda distraktioner som en långsiktig lösning
Det är lätt att ta till distraktioner som att scrolla på mobilen, träna eller arbeta intensivt när ångesten kryper sig på. Men att ständigt förlita sig på distraktioner som ångestdämpande metod är en vanlig fälla. När distraktion blir en vana riskerar det att bli ett undvikandebeteende, som på lång sikt kan förvärra ångesten. När vi distraherar oss för att undvika ångest ges ingen möjlighet att faktiskt möta och bearbeta den, vilket gör att ångesten ofta kommer tillbaka ännu starkare när vi är utan distraktioner.
Ibland handlar ångesthantering inte om att dämpa eller undvika känslan, utan snarare om att möta den på ett nytt sätt. Om du känner att du fastnat i några av dessa fallgropar kan kognitiv beteendeterapi (KBT) ge dig verktyg för att förstå och hantera din ångest på ett mer hållbart sätt. Boka ett kostnadsfritt introsamtal här.
Comments