top of page

Varför känns det som att ångesten aldrig går över? Så fungerar din hjärna vid oro och stress

Ångest kan kännas som en evig loop. Du försöker lugna dig själv, men oron ligger kvar i bakgrunden och bubblar upp igen. Ibland verkar det nästan som att hjärnan inte vill släppa taget om ångesten, men det finns en biologisk förklaring.


Hjärnan är designad för att hålla dig på alerten

Ångest är egentligen en del av kroppens överlevnadssystem. Den aktiverar det sympatiska nervsystemet, som förbereder dig på kamp eller flykt. När du upplever något stressande – en konflikt, en oroande tanke eller bara en plötslig känsla av obehag, skickar hjärnan ut stresshormoner som adrenalin och kortisol.


Problemet är att hjärnan inte alltid kan skilja mellan ett verkligt hot och en tanke om ett hot. Det betyder att bara genom att tänka på något obehagligt kan din kropp reagera som om det händer på riktigt.


Därför fastnar ångesten – och vad som håller den vid liv

Om ångesten känns som att den aldrig går över kan det bero på att hjärnan använder vissa mönster som förstärker oron:


  1. Tankeloopar – När du ständigt går igenom samma oroande scenario i huvudet (”tänk om det händer?”) tolkar hjärnan det som något den måste fortsätta hålla koll på.

  2. Undvikande – Om du undviker det som ger dig ångest (t.ex. att ringa ett viktigt samtal) får hjärnan bekräftelse på att det är farligt, vilket gör rädslan starkare nästa gång.

  3. Kontrollbeteenden – Att hela tiden googla symtom, fråga andra om försäkringar eller analysera varje känsla kan skapa en falsk trygghet – men det lär också hjärnan att ångesten är något den måste fortsätta vakta över.


Hur du hjälper hjärnan att släppa taget

För att ångesten ska avta behöver hjärnan förstå att det inte finns ett verkligt hot. Det här kan du göra:


  1. Låt ångesten finnas utan att förstärka den

    Istället för att försöka bli av med ångesten direkt, låt den vara där. Det låter kanske motsägelsefullt, men genom att inte fly eller försöka kontrollera den lär du hjärnan att den inte behöver slå på larmet varje gång obehaget kommer.


  1. Byt fokus med kroppen, inte tankarna

    Hjärnan är plastisk, vilket betyder att den formas av det vi gör. Att försöka tänka bort ångesten fungerar sällan, men att ändra vad du gör kan hjälpa. En promenad, att spänna och slappna av i musklerna eller att fokusera på något praktiskt kan signalera till hjärnan att faran är över.


  2. Sluta mata oron med bekräftelse

    Om du märker att du har en vana att ständigt söka bekräftelse (genom att googla, fråga andra eller analysera situationer), testa att hålla emot impulsen. Ju mindre du bekräftar ångesten, desto mer lär sig hjärnan att den inte behöver hålla fast vid den.


Ångesten går över – men inte på kommando

Ångest fungerar inte som en av- och på-knapp. Ju mer du försöker kontrollera den, desto mer tenderar den att hålla sig kvar. Men genom att förstå hur hjärnan fungerar kan du skapa en miljö där ångesten inte får lika mycket utrymme. Och när du inte ger den samma energi, kommer den gradvis att tappa sitt grepp.

 

Comments


Boka ett
kostnadsfritt introsamtal

 

Att ta steget mot terapi är viktigt, och jag vill försäkra mig om att vi är en bra match. Under detta första samtal (telefon/ video/chatt) får du möjlighet att kortfattat dela med dig av dina utmaningar och vi kan tillsammans utforska hur KBT kan hjälpa dig. Inget åtagande krävs för detta inledande samtal.

  • Instagram

0704 78 86 68

Schüler KBT, Åsögatan 155, Södermalm, Stockholms län, Sverige

Tack för ditt meddelande!

bottom of page