top of page

Skillnaden mellan ångest och stress – och hur du hanterar båda

Många blandar ihop ångest och stress eftersom de känns liknande i kroppen. Båda kan ge hjärtklappning, rastlöshet och spänningar. Men det finns en viktig skillnad: stress orsakas av yttre faktorer, medan ångest oftast är en inre upplevelse av oro. Stress försvinner när situationen löser sig, men ångest kan finnas kvar även när allt är lugnt.


Hur vet du om det är stress eller ångest?

Stress beror på en konkret belastning, som för mycket jobb, tidsbrist eller social press. Det är en reaktion på något som faktiskt händer. När du minskar kraven eller löser problemet, brukar stressen försvinna. Ångest däremot är mer diffus. Du kanske oroar dig för något som kan hända, även om det inte finns någon direkt fara. Du kan känna dig på helspänn utan att veta varför.


Ett test: Om du kan identifiera en tydlig orsak till din oro, exempelvis en deadline eller en konflikt, är det troligen stress. Om du känner ett konstant obehag utan tydlig anledning, handlar det troligen om ångest.


Olika strategier beroende på om det är stress eller ångest


Vid stress

  1. Prioritera och eliminera – Lista allt som stressar dig och identifiera vad som är viktigast. Kan något skjutas upp? Kan du be om hjälp? Stress blir ohanterlig när allt känns lika akut.

  2. Sätt tydliga pauser – Kroppen behöver återhämtning för att stressnivåerna ska sjunka. Sätt påminnelser om att ta korta pauser och håll dem lika viktiga som arbetsuppgifter.

  3. Planera mindre, gör mer – Stress ökar när vi skjuter upp saker. Bestäm vad du kan göra direkt, även om det är något litet.

  4. Begränsa stimulans – Ständig skärmtid, notiser och multitasking förvärrar stress. Stäng av onödiga distraktioner och fokusera på en sak i taget.


Vid ångest

  1. Testa din oro – Skriv ner det värsta som kan hända och fråga dig själv: hur troligt är det? Hur har liknande situationer gått tidigare? Ångest överdriver risker.

  2. Uttryck ångesten fysiskt – Istället för att försöka "tänka bort" ångest, rör på kroppen. Snabb promenad, spänna och slappna av muskler eller djupandning kan bryta ångestreaktionen.

  3. Utred din katastroftanke – Ångest får oss att tänka i ”tänk om”-scenarier. Fråga dig själv: Vad exakt är jag rädd för? Vad skulle jag göra om det händer? Ofta upptäcker du att det inte är lika hotfullt som det känns.

  4. Acceptera att ångest får finnas – Försök inte tvinga bort ångesten, det ger den mer kraft. Notera att du har ångest, men fortsätt med det du gör. Att sluta kämpa mot känslan minskar dess makt.


Vad gör du om både stress och ångest finns samtidigt?

Om du har både stress och ångest, börja med att sänka stressnivån. Se till att få sömn, mat och återhämtning. När stressen minskar blir det lättare att hantera ångesten. Om ångesten är stark trots att du inte är stressad, fokusera på KBT-strategier för att ifrågasätta oron och skapa distans till dina tankar.


Att veta skillnaden mellan stress och ångest gör det lättare att välja rätt verktyg. Stress löses genom att hantera yttre krav, medan ångest hanteras genom att ifrågasätta och förändra inre reaktioner. Om du ofta känner både och, se över vad som driver din oro och jobba med en sak i taget.

 

Comments


Boka ett
kostnadsfritt introsamtal

 

Att ta steget mot terapi är viktigt, och jag vill försäkra mig om att vi är en bra match. Under detta första samtal (telefon/ video/chatt) får du möjlighet att kortfattat dela med dig av dina utmaningar och vi kan tillsammans utforska hur KBT kan hjälpa dig. Inget åtagande krävs för detta inledande samtal.

  • Instagram

0704 78 86 68

Schüler KBT, Åsögatan 155, Södermalm, Stockholms län, Sverige

Tack för ditt meddelande!

bottom of page